Missie

Op 3 mei 2017 zag De Bende van de Paarse Krokodil het licht.

 

De Bende van de Paarse Krokodil is een burgerbeweging die strijd tegen overdreven bureaucratie.

 

We kennen het allemaal. Regels, procedures, vastgeroeste gewoontes die de goede werking van een organisatie in de weg staan. Een vorm van management die het werk onwerkbaar maken. Die leiden tot frustrerend tijdverlies of erger nog: het onmogelijk maken om de vooraf bepaalde doelstellingen te bereiken. Zo komt het dat de mensen die ons het meest nodig hebben in de kou blijven staan.

 

Denk maar aan overdreven registratie en timemanagement in de zorg, je belastingaangifte, de vele formulieren en attesten die je moet invullen ( of laten invullen door officiële instanties, soms zelfs tegen betaling) om een subsidie, een toelage of vergunning te bekomen. Sollicitatie procedures die eerder demotiveren dan goesting doen krijgen. Absurde GAS-wetgeving en zo verder.

 

Vaak zijn het oubollige regels en procedures waarvan niemand meer weet waarom die er ooit gekomen zijn.

 

De Bende van de Paarse Krokodil is niet per definitie tegen regels en protocollen. Ze kunnen een kader scheppen waarin mensen weten wat van hen verlangd wordt en zo ruimte bieden om verantwoordelijkheid op te nemen. Het probleem ontstaat echter als regels en protocollen de overhand nemen. Als processen belangrijker worden dan het resultaat. In de huidige maatschappij zien we dit jammer genoeg steeds vaker gebeuren.

 

De Bende van de Paarse Krokodil wil tegenwind bieden. We pleiten voor de terugkeer van het gezond verstand en vertrouwen in de basis.

 

Visie

  • De bende van de Paarse Krokodil roept 3 juli, de geboortedag van Franz Kafka, uit tot Dag Tegen Bureaucratie.
  • We brengen gelijkgezinden en sceptici bij elkaar om na te denken en te debatteren over de zin en onzin van bestaande protocollen, regels en procedures.
  • We roepen mensen en organisaties op om stil te staan bij regels en procedures die vandaag de dag hun job eerder bemoeilijken dan dat ze voordelen hebben.
  • We ontwikkelen vorming en hulpinstrumenten en geven zo mensen een duwtje in te rug die in hun organisatie aan het ontregelen willen gaan.
  • Zo plaveiden we de weg voor 40 Dagen Zonder Bureaucratie en een maatschappij met een mensvriendelijker en efficiëntere  dienstverlening.